تدريسية في كلية الكنوز الجامعة الاهلية تنشر بحث في مجلة عالمية ضمن مستوعبات سكوباس

بحثت دراسة علمية أعدها كل من : التدريسية (م.م.عبير سلمان عبود) في كلية الكنوز الجامعة قسم تقنيات المختبرات الطبية بمشاركة كل من
أ.م.د. فاطمة صيوان صباح في كلية العلوم و أ. م.د لؤي احمد نعيم في كلية الطب البيطري
بعنوان Study the effects of oiled and flavonoid extracts of Opuntia Ficus-Indica on healing
 of avulsion skin wounds in a rabbit’s models
 وبينت الباحثة (عبير سلمان) أن الدراسة تم نشرها في مجلة (EurAsian Journal of BioSciences) المصنفة ضمن مستوعبات سكوباس
وكان خلاصة هذه الدراسة :
The largest organ of the body system of the body is the skin. So that, it is play a very important central roles in the protection of body against infections, chemicals and mechanical forces. The health of the skin plays a pivotal role in maintaining it, physiological homeostasis of body, fluid imbalance, and thermal dys-regulation. This study was applied in 18 rabbits with avulsion wound in the skin of dorsal part of body back region, the injuries of skin layers involve remove the full-thickness of skin layers, then studying the effectiveness of opuntia ficus-indica extracts on wound healing in two forms (oiled and flavonoid extract).
Results: after seven days of our study appears the excellent ability of flavonoid group on avulsion wound healing and antimicrobial to compare with oiled group and control group.
Conclusion: flavonoid extract of opuntia ficus-indica may useful in the treatment of skin injury of extremities and in any part of body.
وبينت الباحثة ( عبير سلمان )ان الهدف من الدراسة هو :
to assessment the efficacy of oiled and flavonoid extract of opuntia ficus-indica on avulsion wound healing and study the ability of oiled and flavonoid extract as antimicrobial.
وتعد هذه الدراسة العلمية ضمن سلسلة من البحوث العلمية التي تبحث عن الرصانة العلمية .